Korok meghatározó stílusirányzatai és egyéb formajegyei óratörténeti szempontból DEMO!!!!!!!

A képen egy gótikus konzolórát láthatunk. Mint a nevéből is látszik az óra a falra rögzített konzolon áll. A szerkezet kovácsoltvas váza a kerékrendszer fölött csúcsívben fut össze, hasonlóan a gótikus épületek bordás boltozatához. Erre vannak erősítve az ütőszerkezet csengői. A kerékrendszer a vázhoz erősített, keskeny függőleges vaslemezbe van csapágyazva. A szerkezetnek védőburkolata nincs. A mutatók az időt egy körbefutó számkörön jelezték. A percmutató még nem létezett, az később jelent meg az órákon. 

 

 

loading

Az első toronyórák a 13. század végén és 14. század elején jelentek meg Angliában és Itáliában, majd a Német nagyvárosokban, Franciaországban és Svájcban. Ezek nagyméretű, szinte teljesen vasból készült, súlyhajtású szerkezetek voltak, foliot szabályzóval. Kovácsok és lakatosok készítették őket. Az órásszakma ezekből a mesterségekből alakult ki és hosszú ideig nem is határolódott el teljesen. Hogy a toronyórák mellett mikor jelentek meg a mai faliórák elődjei, a gótikus konzolórák, erre vonatkozó pontos adataink nincsenek. 

 

 

loading
loading

Főbb elemei a lendületes vonalú növénymotívumok, kígyózó mocsárvirágok , stilizált állatok,meztelen,vagy drapériákba burkolózó emberalakok . Kedvelt színei a lila, olajzöld , májszin , szürke és a fémszínek . A szecesszió Magyarországon 1900 -tól kb. 1918-ig tartott. Mivel a t ömeggyártás következményeként sok gyatra alkotás is napvilágot látott , a közönség elfordult tőle.

 

 

Amennyiben elnyerte tetszését bemutatónk,várjuk képzésünkre!

 

112 órás e-learning tananyagunk betekintőjét látta.